FLITSFOTOGRAFIE

We hebben gekozen voor een workshop met een kleine groep omdat we van mening zijn dat u als cursist de tijd moet hebben om de theorie te begrijpen en dit dan omzetten naar de praktijk. Doelstelling is tevreden naar huis gaan met nieuwe kennis en technieken en natuurlijk mooie foto’s. Elke workshop is beperkt tot slechts 6 personen. Op deze manier kan ik ervoor zorgen dat er individuele aandacht is voor elke fotograaf, en dat iedereen genoeg tijd heeft.
 

Bespreking van verschillende technieken

De dag zal beginnen met een presentatie, hier behandelen we de technische aspecten.
Ik zal vragen beantwoorden, en behandelen we onderstaande onderwerpen:

 1. TTL / Auto flash c.q. handmatig flitsen
 2. Belichtingsmeting van omgevingslicht
 3. Maximale flitssynchronisatiesnelheid
 4. High-speed flitssynchronisatie
 5. Wat betekend 1e en 2e gordijn
 6. Het toevoegen van invulflits met het beschikbare omgevingslicht
 7. Flash binnenshuis
 8. Direct c.q. indirect flitsen
 9. Tungsten licht en flits
 10. Omgaan met fel zonlicht

 Praktijk

Het grootste gedeelte van de workshops zal bestaan uit praktijkopdrachten. Er zal die middag een model beschikbaar zijn tijdens de fotosessies, en elke deelnemer krijgt de kans om te werken met het model, samen en individueel.

Verschillende lichtsituaties zullen worden opgezet en elke deelnemer krijgt voldoende tijd om de concepten die we behandeld hebben in de ochtend uit te oefenen. Voor het op locatie deel van de workshop gaan we interessante achtergronden en set-ups zoeken en deze in praktijk brengen zoals in de theorie besproken was. Radio triggers zullen om beurten voor elke deelnemer beschikbaar zijn om te gebruiken voor de off-camera belichting / studio set-up.

De praktische oefeningen zal omvatten:

 1. Het meten van omgevingslicht en invulflits
 2. Omgaan met modellen
 3. TTL flitsen en handmatig flitsen
 4. Gebruik van een softbox en reflector (handmatig en TTL)

 

Wat hebt je nodig voor deze workshops:

Zorg dat je je camera kent:

Je zult het meeste uit deze workshops halen als je grotendeels bekend met het gebruik van je camera (tip, neem handleiding mee). Zorg ervoor dat je weet hoe je metering, sluitertijd, diafragma en ISO handmatig kunt aanpassen. Neem van te voren door wat begrippen zijn zoals scherptediepte, evenals hoe de keuze van sluitertijd zou hebben op de scherpte van de foto.

Wat mee te nemen:

Natuurlijk je camera, een medium range zoom (hopelijk f / 2.8 maximaal diafragma), maar als je ze hebt, een 50mm en / of een 85mm lens, uw flitser, en als je ze hebt, flash modifiers, en (niet te vergeten) een CF kaart. Extra batterijen voor uw flitser, zou ook helpen. Schrijf je in!


Voorwaarden: minimaal 4 en maximaal 6 deelnemers per workshop. Bij onvoldoende aanmeldingen ontvangt deelnemer uiterlijk 5 dagen van tevoren een voorstel voor een nieuwe datum of deelnemer kan reservering kosteloos omboeken naar een andere workshop.